Lübnan'da çağrı cihazları nasıl bomba gibi patladı?
Lübnan'da örneği görülmemiş bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda 1'i 10 yaşında kız çocuğu, 9 kişi öldü. Önce bip sesleri duyuldu, sonra dumanlar yükseldi: Çağrı cihazları nasıl birer bombaya dönüştü? Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı siber saldırı ile patlatılan çağrı cihazları Tayvan menşeli olduğu belirtildi.
Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, Lübnan’da çok sayıdaki Hizbullah mensubunun üzerinde patlayan çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıkladı.
Gold Apollo şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “AR924” modeli çağrı cihazlarının üretiminde herhangi bir yetkilerinin olmadığı ifade edildi.
“Biz sadece marka yetkisi veriyoruz ve bu ürünün tasarımında veya üretiminde hiçbir dahlimiz yok” ifadeleri yer alan açıklamada bu cihazların üretiminin yalnızca marka lisansı kullanma yetkisi verdikleri “BAC” isimli şirkete ait olduğu belirtildi.
Tayvan basınında yer alan haberlere göre de Gold Apollo Yöneticisi Hsu Ching Kuang, düzenlediği basın toplantısında, bu cihazların Tayvan’da değil, yurt dışında üretildiğini anlattı.
Hsu, toplantıda, “BAC” şirketinin açılımı ya da merkezi hakkında detay vermekten kaçındı.
Lübnan’da çağrı cihazlarının uzaktan patlatılması
New York Times’ın haberine göre, 5 bin cihaza Lübnan’a gönderilmeden Mossad tarafından patlayıcı yerleştirdigi iddia edildi.
30 ya da 60 gr olduğu iddia edilen patlayıcıların pilin yanına yerleştirildiği, ateşleme için de switch devre takıldığı ileri sürüldü.
Saldırının 15.30’da cihazlara Hizbullah liderliğinden geliyormuş gibi mesaj yollanarak gerçekleştirildiği ve sadece açık olan cihazlar patladığı öğrenildi.
Arap kaynakları ise, saldırıda çağrı cihazı bataryalarına eklenen güçlü bir patlayıcının kullanıldığı ileri sürüldü. Cihazlarının pillerinin ısınmasını sağlayan alfanümerik kısa mesajla patlamanın gerçekleştiği iddia edildi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 1’i çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.
Patlamalar ne zaman ve nerede gerçekleşti?
Patlamalar Lübnan’da yerel saatle 15:30 civarında ülkenin güneyinde, Beyrut’un Dahiye olarak bilinen güney banliyölerinde ve Hizbullah’ın kalesi olan Bekaa vadisinin doğusunda başladı.
Patlamalar yaklaşık bir saat sürerken, Reuters görgü tanıkları ve Dahiye sakinleri yerel saatle 16:30’da hala patlama sesleri duyduklarını söyledi.
Güvenlik kaynaklarına ve Reuters tarafından incelenen görüntülere göre, patlamaların bazıları çağrı cihazlarının çalmasından (bip sesinin gelmesinden) sonra meydana geldi ve savaşçıların ellerini çağrı cihazlarının üzerine koymalarına ya da ekranı kontrol etmek için yüzlerine yaklaştırmalarına neden oldu.
Patlamalar ne kadar büyüktü?
Reuters tarafından incelenen görüntülere göre patlamalar nispeten sınırlı kaldı. Süpermarketlerin güvenlik kameralarından alınan görüntüler, patlamaların sadece çağrı cihazını takan veya ona en yakın kişiyi yaraladığını gösteriyor.
Hastanelerde çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, yüz, kayıp parmaklar ve muhtemelen çağrı cihazının takılı olduğu kalçada açık yaralar da dahil olmak üzere çeşitli derecelerde yaralanmış kişiler görülüyor.