AKKUYU NGS'YE İLK PARTİ NÜKLEER YAKIT TESLİM EDİLDİ

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali (NGS) için ilk parti nükleer yakıtın teslim edilmesi dolayısıyla Akkuyu NGS inşaat sahasında tören düzenlendi. Bu tarihi olay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi topraklarında nükleer enerji üretim teknolojilerini geliştiren ülkeler topluluğuna katıldığına işaret ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yoluyla katıldığı törende Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva ve diğer konuklar hazır bulundu.

İki ülke liderinin Akkuyu NGS sahasına ilk parti taze nükleer yakıtın teslimatı için sembolik olarak onay vermesinin ardından yakıt demetlerinin bulunduğu tekerlekli platformlar kontrol noktasından taze yakıt depolama tesisine ilerledi. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yakıtın tüm güvenlik standartları ve gerekliliklerine uygun olarak teslim edildiğini teyit eden bir sertifika takdim etti. 2018 yılında Akkuyu'nun temeli atılırken sahada bulunan dede ve torunu, genç bir mühendisle birlikte Türkiye'nin kendi topraklarında nükleer enerji teknolojisi geliştiren ülkeler topluluğuna katılmasının bir göstergesi olarak Akkuyu NGS sahasında barış için atom bayrağının göndere çekti.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Akkuyu sahasına taze nükleer yakıtın teslim edilmesiyle Akkuyu, bir nükleer tesis haline geliyor ve Türkiye Cumhuriyeti barışçıl nükleer teknolojiye sahip bir ülke statüsü kazanıyor. Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin inşası gerçek anlamda ortak bir proje haline geldi. Projede 400'den fazla Türk şirketi yer alıyor. Türkiye'nin halihazırda kendi nükleer sanayi tesisi kompleksine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bugüne dek edinilmiş iş birliği deneyimi, bu kompleksin potansiyelini diğer projelerde de hayata geçirmemizi sağlıyor.”

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Nükleer enerji Türkiye için artık uzak bir hedef değil. İçinde bulunduğumuz saha Türkiye’nin nükleer enerji hedefinin ete kemiğe büründüğünün en açık göstergesi. İnşallah önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacağız. Türkiye’mizin enerji kaynaklarına bir yenisini daha ekleyerek enerji portföyümüzü de çeşitlendirmiş olacağız. Yıllık elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu Akkuyu’dan karşılayacağız. Burada üreteceğimiz yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrikle yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve yıllık 35 milyon ton karbon salımının önüne geçmiş olacağız.”

UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Nükleer enerji getirdiği faydaların yanı sıra sorumluluk da gerektirir. İşte bu nedenle UAEA, gerekli güvenlik standartlarına uyulması için destek vererek başından beri projeye ilgi göstermiştir. Bugün bunu bir umut, bir başarı ruhuyla yapıyoruz. Akkuyu NGS on yıllar sonra da temiz enerji üretmeye devam edecek. Bugünden itibaren bu yolda atılacak her adımda UAEA'ya güvenebilirsiniz.”

Akkuyu NGS'nin 1’inci Güç Ünitesi için yakıt demetleri, tüm teknolojik gerekliliklere uygun olarak depolanacakları taze yakıt depolama tesisine ulaştı. Yüklenmeye hazır olduğunda, uzmanlar yakıtı reaktöre yerleştirecek ve reaktörün çekirdek parametrelerini kontrol etmek için fiziksel bir başlatma gerçekleştirecek.

Akkuyu NGS, işletmeye alınmasıyla Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %10'u karşılanacak. Santralin tasarımı çevresel gereklilikleri karşılıyor ve çevresel açıdan temiz ve güvenilir elektriğin istikrarlı bir kaynağını temsil ediyor. Akkuyu NGS, Türk-Rus iş birliği tarihindeki en büyük proje ve Türkiye'nin sosyal-ekonomik kalkınmasında önemli bir itici güç olacak. Aynı zamanda endüstriyel büyüme, bilim ve teknolojinin gelişmesi ve yüksek teknik eğitimin prestijinin artmasını sağlayacak. Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesi, ülke vatandaşları için binlerce yeni istihdam imkânı yaratacak.

nükleer enerji nükleer santral nükleer tıp nükleer enerji nedir nükleer enerji yenilenebilir mi